Insta-cooking #1 – Mrkvovo-skořicoví šneci

Pokračování zábavného experimentu – Vaříme z instagramu. Nevím jak Váš, ale můj instagram je plný doporučení na výborně vypadající jídla a sladkosti. Tak jsem se rozhodla otestovat tyhle skvěle vypadající recepty v našich podmínkách. Hodnotící kritéria:

  • ingredience
  • náročnost přípravy
  • délka přípravy
  • chuť

Součástí experimentu bude i

  • seznam ingrediencí, které jsou u nás snadno k sehnání a můžeme jimi nahradit nekteré suroviny použité v orginálním receptu.
  • množství přepočtené na naše jednotky.
  • upravené časy přípravy.
  • a samozřejmě překlad surovin a postupu do češtiny 😉

Na testování se bude podílet celá rodina, takže se nemusíte bát, že by šlo jenom o můj subjektivní názor 😀

Dneštním receptem je takzvené “Carrot Cake Cinnamon Buns”, anebo mrkvovo-skořicoví šneci. Orginální recept naleznete ZDE

Recept

Podrobnosti

Čas přpravy

60min

Čas vaření

60min

Počet porcí

18

Počet kalorií

977 kCal

Trvání celkem

3-4 hodiny

Ingredience

  • Kvásek
  • 42g droždí

  • 190ml alpro mandlového mléka, neslazeného

  • 95ml smetany bez laktózy 10%

  • 35g cukru krupice

  • Těsto
  • hotový kvásek

  • 900g hladké mouky

  • 55g cukru krupice

  • 2 menší vajíčka

  • 150g jogurtu bez laktózy

  • 150g másla

  • 1pl prášeku do pečiva

  • špetka soli

  • Náplň
  • 150g strouhané mrkve

  • 450g hnědého cukru

  • 270g másla

  • 2pl skořice

  • špetka muškátového oříšku

  • Poleva
  • šťáva z jednoho citronu

  • 150g cukru moučky

Postup

  • Nejdřív je potřeba si připravit kvásek. V misce smícháme droždí, cukr, mléko a smetanu. Mléko a smetana by měli mít alespoň pokojovou teplotu. Směs necháme 15-20minut kynout na teplém místě.
  • Než kvásek vykyne, připravíme si do velké mísy suché ingredience – mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Máslo necháme rozpustit, přidáme jogurt a vajíčka. Celou směs nalijeme k suchým ingrediencím. Přidáme nakynutý kvásek a vypracujeme vláčné těsto.
  • Těsto necháme kynout na teplém místě. Mezičasem si připravíme náplň. Nastrouháme mrkev a smícháme ji s máslem, cukrem a kořením.
  • Vykynuté těsto vyválíme na tloušťku asi 1cm. Potřeme náplní a srolujeme do dlouhý rolky.
  • Rolku krájíme na asi 3-4cm hrubé plátky a pokládáme je do vymaštěného pekáče (já jsem použila zbytek másla). Těsto by mělo vyjít na 18 šneků. Šneky necháme ještě 20min kynout, před tím než je dáme péct.
  • Šneky pečeme v troubě předehřáté na teplotu 180 ºC asi 25min. V mém případě mi šneci narostli natolik, že začali vytékat z pekáče. Takže moje rada je, nedávejte šneky moc blízko k sobě, protože během pečení nabydou.
  • Stranou si připravíme polevu smícháním šťávy z jednoho citronu a cukru moučky. Poleva by měla mít konzistenci sirupu. Rovnoměrně jí pokapeme hotové šneky.

Hodnocení

Ingredience

Tento recept používá ingredience běžně dostupné v českých obchodech a supermarketech.

Náročnost přípravy

Postup práce není nějak složitý. Kynuté těsto patří mezi klasiku v českých domácnostech, takže si myslím, že většina lidí bude kroky znát.

Čas přípravy

Jako každé kynuté těsto, je i toto náročnější na čas přípravy, i když postup není nějak zvlášť složitý. Je potřeba počítat s delším časem mezi jednotlivýma krokama, kdy kvásek, pak těsto a pak hotoví šneci kynou. Celkouvě práce na celé dopoledne 😀

Chuť

Tady musím říct, že na mně byli šneci až moc sladcí. Náplně bylo hodně a k tomu ještě ta cukrová poleva. Doporučovala bych polevu vůbec nedávat a nebo zredukovat náplň na půlku. Nebyla jsem ani moc nadšená s citronu v polevě. Citronová chuť se mi ke skořici moc nehodí. Ale to může být jenom mou osobní preferencí. Na duhou stranu, těsto bylo krásně měkké, vláčné a nadýchané.

Závěr

Toto netradiční provedení tradičního receptu může být oblíbeným receptem ve vaší domácnosti, hlavně když máte doma děti, a nebo jiné milovníky skořice. Stačí se vyvarovat chyb, které jsem udělala já a jsou tady popsané a máte voňavou, křupavou a lahodnou skořicovou snídani na nedělní ráno 🙂 celý recept je ještě upravený aby neobsahoval laktózu. ENJOY!!!!

Něco o mně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

You may also like these